10 personliga reflektioner från mina första månader som entreprenör.

10 personliga reflektioner från mina första månader som entreprenör.

10 personliga reflektioner från mina första månader som entreprenör.

Jag kände ett behov av att dela med mig av den första tiden som entreprenör. Jag skriver lika mycket till mig själv som till dig som funderar, är mitt uppe i eller funderar på att avveckla.

 • 1.

  Först och främst, varför kallas det ofta ”ensamföretagare”? Ensam? No no. Jag brukar tituleras som ”attack-social” även i vanliga fall, men har aldrig nätverkat, bollat, ringt, mailat, LinkedIn:at (myntade jag just ett nytt ord?) och sprungit på möten med galet intressanta och slipade människor som nu. Jag är inte ensam. Jag tillhör från och med nu en stam, en tribe. Jag har aldrig känt mig hemma i en stam förut. Så tack till er, min stam. Entreprenörsstammen. You´ll never walk alone.

 • 2.

  Jag hade aldrig vågat ta steget utan att ha lusläst ALLT som Stefan Ekberg skrivit. Du är min hjälte och förebild trots att vi aldrig har träffats. Jag har bara haft tre förebilder tidigare. Min mormor Alice, min farfar Torsten (Alito People är döpt efter Alice och Torsten, läs mer här), samt Walter Zenga – gammal italiensk målvaktshjälte i VM i Mexiko 1986. Det är rätt länge sedan. Jag önskar ibland att jag hade aningen lättare att imponeras, men det verkar sitta hårt inne. Men Stefan, jag säger det igen, du är min förebild. För dig som funderar på att starta eget – du måste läsa Stefans böcker, med risk för att jag nu är övertydlig.

 • 3.

  Jag har aldrig sovit så gott om natten som nu. Eller för den delen vaknat upp och varit så här ivrig på att kasta mig in i en ny dag. Åh iver, vad jag har längtat efter dig.

 • 4.

  Kombinationen av att jag bygger på någonting som jag tror på, att jag är min egen arbetsgivare och att det dessutom bidrar till att jag och min familj kan äta och leva, är oslagbar. Bolagets intäkter är baserade på något som jag utför och som skapar ett värde för ett annat bolag. Jag lever inte efter någon annans dröm (med andra ord någon annans affärsidé) eller ramverk. Jag snickrar själv ramverket och målar dessutom hela canvasduken fullsmetad med mina egna drömmar. Och hey, det börjar bli en ganska cool tavla. Inte någon modern konst med ett par streck på, utan snarare en Van Gogh i sina galnaste stunder.

 • 5.

  Jag är otroligt ödmjuk inför att ha utrymme att köra detta race. I mitt fall är det i allra högsta grad ett familjebeslut som även inkluderar föräldrar, svärföräldrar och en stor portion förståelse från närmsta vännerna att detta tar mycket tid. Och en ännu större förståelse från min fru. Som sagt, ödmjuk är ordet.

 • 6.

  Det pirrar i magen på ett champagne-bubbligt sätt varje gång jag säger:

  “Jag representerar ett företag som heter Alito People, mitt eget bolag.”.

 • 7.

  Starten av mitt företag har bäddat för en kreativ ketchupeffekt. Helt plötsligt har jag släppt fram ett flertal andra affärsidéer där jag får allt svårare att besvara frågan ”varför inte?”. Dessutom verkar min omgivning resonera likadant på mina nya, halvgalna idéer i en mycket större utsträckning. Jag har gått från att vara en rödvinsentreprenör till att vara en tvättäkta entreprenör. (Hör av dig till mig om du vill att jag utvecklar rödvinsentreprenör).

 • 8.

  Nike’s fullständiga slogan “Yesterday you said tomorrow. Just do it.” ringer i min skalle 24 timmar om dygnet. Gör det bara. Stanna inte vid att teoretisera, det är bättre att konkretisera. Om du konkretiserar först genom att gå ut och testa, så kan du istället teoretisera utfallet och se på förbättringar inför nästa test. Just do it.

 • 9.

  Får du ont i magen av administration, sociala medier, bokföring eller någonting annat som tillhör livet som egenföretagare? Försök att ta dig råd till att outsourca det. Det har vuxit fram en marknad med virtuella assistenter som oavsett vart i världen de befinner sig hjälper dig att fokusera på det du är bäst på, och det som skapar värde i ditt företag (och som är anledningen till att du startade det). Det är värt varenda krona.

 • 10.

  Slutligen. Oroa dig inte för att du oroar dig. Luta dig mot din stam av entreprenörer vars vardag är att vara halvt paranoida över hur det ska bli efter uppdraget du gör just nu, nästa försäljningsmånad, eller om dina kunder ska köpa av dig igen. Se det istället som en gåva, en daglig drivkraft, ditt eget raketbränsle och att ditt undermedvetna talar till dig. Den här gåvan hjälper dig att aldrig bli för tillbakalutad, nonchalant eller att ta någonting för givet. Var glad, var tacksam, känn dig lite hög på dig själv, men var aldrig nöjd. Att sova, drömma, äta och tänka på ständiga förbättringar, hur du ska slipa på din affärsidé, dina kundrelationer, hur du kan skala upp försäljningen eller vässa hemsidan ÄR en stor del av entreprenörskapet. Om du hittar en harmonisk relation till det som andra kallar oro, och istället ser på det som din största drivfaktor så hoppas jag för egen del att det snarare blir en kompis än en fiende.

  P.S. Det är inte alla som är lika passionerade över att heeeela tiden prata om ditt företag, hälsar Daniels fru Jenny. 

  Håller du med? Eller inte? Kommentera gärna, och skicka med din syn på entreprenörskapet. Gillar du det jag skriver? Dela gärna!

Daniel Gelin

Employer Branding Guru och Search- och Rekryteringsspecialist med stor passion för kommunikation, marknadsföring och sociala medier som en avgörande komplettering av det traditionella HR-området.

Bli en talangmagnet. Vi vet hur. 

LinkedIn
LINKEDIN
Facebook
Facebook
YouTube
Kontakta Alito People
Google+
2018-10-02T09:46:56+00:00
LinkedIn
LINKEDIN
Facebook
Facebook
YouTube
Kontakta Alito People
Google+